Thursday, 12 November 2015

Going to be STUDENT again...

Last Monday, I received an information / confirmation from my 'main' department... its regarding the Post Graduated Diploma. They said, I am on the list... Wow... It feel so awesome .. Then I will get 1 year study leave and be a student again... It will be under Social Work Diploma under National University of Malaysia (UKM).. Pretty excited.. nervous some more. Well.. its been like 15 - 16 years ago had been student and now being student again, it is been 'freeze' for long period time.. So ya, I will go with it.. Take it as a challenge... And I really hope that I am able to update my 'student life AGAIN' in this blog. Hope so... 

Anyway, have a great day... 

Stay GORGEOUS

Niza A. Rashad

Monday, 19 January 2015

A Beautiful January 2015

Permulaan January yang baik... :) Sibuk dengan urusan perpindahan yang bakal berlaku dalam seminggu dua ini. Going to live in my OWN house... Its Awesome right. Finally, in my age 35 I able to have my own house. In Shaa ALLAH biarlah rumah ni akan berkekalan lama bersama dengan saya. Mencintai rumah ini dengan sebaiknya. Not to big, not to small.. But I am happy to have this house of my own... Ceewaaaahhhh....

Also spending my 1st week of  January 2015 vacay 'in house'.. betul2 in house cause not going anyway, just spending my time in the room without any nagging or anything that can disturbed me.. but then bila dah cuti2 tu rasa malas akan keluar la pula kan. Well... It still a beautiful in house vacay.

And now, i am preparing for 3 programs (of cause official programs) which will be held on February & March. That is what our BOSS in HQ ask us to do in states.. Saya yang menurut perintah konsepnye kan.. Apa2 pun, lets rock 2015 with another beautiful memories... lets work hard to gain some awesome time in future... Predicted that this year will be a 'horrible year' for Malaysia. Well... will see how horrible it is.. yang penting sekarang dah tak boleh nak rasa diri tu kaya raya.. semuanya kena serba serbi sederhana... :) I try my best to be 'kedekut' as I can.. heheheh Ok, stakat ni je sy berceloteh.. nothing much to say actually...

Love you

Niza Rashad

Friday, 2 January 2015

Antara coretan perjalanan sepanjang 2014















2014 : Time Pass

To many things happen for each of us during last year.... Dan sy tidak ketinggalan dalam mengecapi keindahan perjalanan hidup itu. Kesal?... tidak, tiada kekesalan yang berlaku. Setiap apa yang terjadi, itu adalah petunjuk arah kematangan. Ada ketika kita merasakan apa yang terjadi agak 'childish' but then its all learning process... Kita akan terus menerus belajar tentang kehidupan kita sampai ke liang lahad... It is fact.

Tahun 2014... Tahun yang sederhana ceriteranya.. dimulakan dengan sudden visit to Krabi.. Hahahah itu kelakar... Hatyai baru je kena bom, kitrang layan terus ke Krabi... Itu hebattt... perjalanan 4 hari 3 malam. Jumpa rakan baru, dan sehingga sekarang masih berkawan. Itu antara hikmah dalam perjalanan ni... sharing pengalaman dan saling berkongsi cerita sepanjang perjalanan. Itu hebat dan mahal...

Lantas sepanjang menjalani kisah di awal tahun, negara ini dikejutkan dengan hilangnya pesawat kemegahan Malaysia... MH370 hilang tanpa sisa... tiada khabar...tiada bayang... hampir sebulan pencarian hanya sia2.. namun tiada hentinya pencarian itu masih terus dilaksanakan hingga kini... Mahalnya sebuah pengorbanan manusia.. betapa masih kita engkar akan tujahan dugaan dari maha pencipta. kita lalai selepas itu....

Perjalanan diteruskan dengan satu lagi kisah pertalian darah... untuk pertama kali nya, hampir lengkap sambutan Aidilfitri bilamana semua dapat berkumpul bersama.. Namun... sekuntum bunga yang hilang tanpa berita meruntun hati di pagi raya.. tidak sanggup melihat wajah sugul orang tua, diri mulai dengan berlawak bodoh.. hanya semata2 ingin mengelak dari berlakunya konflik dalaman antara pertalian ini... sebakl bila kekurangan itu dilihat dan ditanya oleh kalangan ahli pertalian lain... maka alasannya pun dicipta agar dapat menutup sebentar kisah duka itu....

Kemudian, sekali lagi kita dikejutkan akan jatuhnya lagi kemegahan negara.. MH17 jatuh terjunam ekoran kebuasan manusia lain dalam mengejar kuasa dunia yang serba sementara... korbannya mereka atas nama keluarga... Maka ajal akhirnya ternoktah bilamana semuanya dapat kembali ke tanah air walau sudah tidak bernyawa... yang suami hilang isteri.. isteri hilang suami.. ibu ayah hilang anak, anak hilang ibu @ ayah...  Suram negara ketika itu .... Tragedii....

Kesedihan tidak berpanjangan bilamana tidak lama selepas itu, diri diangkat sebagai salah seorang yang dicontohi.. walau persoalan dalama diri tetap bertanya... tang mana yang patut dicontohi?.. Tapi diri tetap terima dengan hati yang besar,,,,

Perjalanan diteruskan bila mengikuti rakan lain dalam melaksanakan program luar di negeri lain... ilmu & sahabat dapat dikumpul.. bangga nya hati bila dapat membina persahabatan dengan orang lain, dapat berkongsi akan pengalaman bersama... tawa ria.. sangat gembira... persahabatan tidak ternoktah disitu sahaja... ia berlangsung sehingga ke hari ini... meriah dan penuh dengan kasih sayang... Diri bersyukur atas peluang yang ada...

Di pengakhiran perjalanan sekali lagi alam menduga manusia... berlakunya bah di negeri pantai timur.. lagaknya wujud sebuah pulau yang dikelilingi wair yang keruh.. mengalir deras & buas hingga memusnahkan keseluruhan harapan..teduhan dan semangat.. hampir hilang sabar manusia namun dek teguhnya keimanan walau senipis bawang... Akhirnya dapat ditangani dengan baik & sempurna.. keinsafan melihat kebesaran ilahi terus bermain di minda... andai ini adalah dugaan nya.. kami REDHA...

Lantas 2014 menghampiri penghujung yang sempurna bagi diri... saat tawa, pasti ada sedih... saat sedih pasti ada senyuman.... kurniaan musibah tidak datang bersahaja, ia pasti disusuli dengan tujahan kesempurnaan disebaliknya... Terpulang pada diri kita untuk menilai adakah ianya baik untuk diri kita mahupun tidak... Kita manusia yang serba serbi kurang, tidak punya apa-apa.. yang ada hanya secebis keimanan, sekelumit kesabaran dan secuit senyuman.... Dugaan pasti akan ada namun terpulang kepada individu itu bagaimana ia ditangani.... In shaa ALLAH hari-hari yang mendatang pasti akan membawa sirna...

Kasihnya TINTA
Niza Rashad

Thursday, 5 June 2014

Choose To Be Wiser

Its been a while since my last post.. I guest last post was in October 2013.. yes exactly... What new?.. Nothing special anyway... only now, working on my inner peace... by letting myself to more closer to CREATOR.. to refresh myself, to relook for what have I done last time.... last last time...

As for now, let me just train myself to be more stronger, more wiser. I just get tired to please other people who don't appreciated me as I am. Let's move on and matured. For how long I need to spare myself, my time when everything its not clear.. and I only get the promises... Made a promise to be broken... It's not happen once.. but few times... like most of the time. So, better for me to back off for good... Suit for me, and suit for you. No one will hurt huhh...

Let grow up, grow big... the mentality should be change...the hope should be fulfill... the planning should be success.. No more lie, no more arrogant, no more broken promises... I am happy for who I am... Its not easy for me to step in, but at least I'm trying to be good... Let spread love & positivity....

LoveNINA
5 June 2014