Wednesday 30 November 2011

Masak2 di rumah...

I've tried a new recipe last Sunday... new for me la.. x tau untuk orang lain kan.. Ayam Malbari.. i got it from another blogs mase surf2 kat tab... ngeeeee nak resipe dia ker?.. jom2 try.. simple je, senang tapi sedap.. (for me sedap la.. sendiri masak maaa.. heheh) ok, cekitout...

Ayam
Bawang Besar
Bawang Putih
Halia
Cili Kering
Kicap manis
Sos Tomato
Jintan putih / hitam (dan semua jenis jintan yang ade lah)
daun kari....
Daun kari
Minyak masak
Garam
Gula

Ok, Ayam potong ikut suka hati.. 12, 16, 18 mane2 pun boleh...kemudian blendkan sekali Bawang besar, bawang putih, halia (sebesar ibu jari masing2 yer) dan cili kering... rrrrrrrrr dh blend.. ambik ayam dan masuk kan semua bahan yg kena blend td...  kacau n kemudian masukkan kicap manis sikit... pas tu perap dalam 2-3 jam...

Lebih kurang cam nie la ....


Selepas 3 jam.... (nak 4 jam pun boleh.. heheh)

Panaskan kuali anda, masukkan minyak makan sikit... minyak dh panas, masukkan daun kari, goreng sampai wangi.. pastu masukkan ayam yang kene perap tu tadi... then masukkan garam, gula dan kacaulah sehingga masak... dah tu... dh masak jom la makan... tadaaaaa senang kan...


Inilah hasilnyaaaaa... yeayyyy...

Nukilanku
NFN 

No comments:

Post a Comment