Ayam
Bawang Besar
Bawang Putih
Halia
Cili Kering
Kicap manis
Sos Tomato
Jintan putih / hitam (dan semua jenis jintan yang ade lah)
daun kari....
Daun kari
Minyak masak
Garam
Gula
Ok, Ayam potong ikut suka hati.. 12, 16, 18 mane2 pun boleh...kemudian blendkan sekali Bawang besar, bawang putih, halia (sebesar ibu jari masing2 yer) dan cili kering... rrrrrrrrr dh blend.. ambik ayam dan masuk kan semua bahan yg kena blend td... kacau n kemudian masukkan kicap manis sikit... pas tu perap dalam 2-3 jam...
Lebih kurang cam nie la ....
Selepas 3 jam.... (nak 4 jam pun boleh.. heheh)
Panaskan kuali anda, masukkan minyak makan sikit... minyak dh panas, masukkan daun kari, goreng sampai wangi.. pastu masukkan ayam yang kene perap tu tadi... then masukkan garam, gula dan kacaulah sehingga masak... dah tu... dh masak jom la makan... tadaaaaa senang kan...
Inilah hasilnyaaaaa... yeayyyy...
Nukilanku
NFN
No comments:
Post a Comment